AIDS: ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥ- ΜΗΝ «κολλάς»
AIDS… μία λέξη που προκαλεί τρόμο. Θεωρείς ότι οι φορείς πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα (politically incorrect). Αποφεύγεις να ενημερωθείς… AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πρόκειται για μία ασθένεια που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα πρέπει να πούμε ότι ο ιός παρατηρήθηκε αρχικά στην Αφρικανική ήπειρο και εν συνεχεία έγιναν αντιληπτά κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρώτο εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α το 1981. Ο πρώτος θάνατος από AIDS στη χώρα μας καταγράφηκε το 1983 και τα πρώτα δηλωθέντα περιστατικά μόλυνσης HIV ένα χρόνο μετά. Η επιδημία ακολούθησε αυξητική τάση μέχρι και την προσπάθεια σταθεροποίησης της τα τελευταία χρόνια. Πλέον, βάσει της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την πορεία της συγκεκριμένης επιδημίας σημειώνεται ότι οι θάνατοι από AIDS έπεσαν το 2012 στα 1,6 εκατομμύρια, συγκριτικά με 1,8 εκατομμύρια το 2001 και 2,3 εκατομμύρια στην κορύφωση της επιδημίας το 2005.
Σε όλο αυτό το διάστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατά συνέπεια η κοινωνία κατέκρινε τη συγκεκριμένη νόσο, δεδομένου ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι δημιουργώντας έτσι μια λανθασμένη εντύπωση. Ωστόσο, σήμερα έχει μπει ένα τέλος σε αυτό το στερεότυπο, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι το AIDS αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο, χωρίς να στιγματίζει και να τοποθετεί στο περιθώριο συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων και χωρίς να «χτυπά» μόνο τις τριτοκοσμικές χώρες, καθώς έχει διαδοθεί τόσο στις ανεπτυγμένες και όσο στις αναπτυσσόμενες.
Τρόποι μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, η κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων, από τη μητέρα στο νεογνό και από τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Με δεδομένη την ορθότητα του αξιώματος η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Κύριο μέλημα οφείλει να αποτελεί η ενημέρωση, με τη μέριμνα και τη βελτίωση της πρόσβασης σε κέντρα ελέγχου και στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή -αντί της παρακώλυσης, της απόκρυψης και της λήψης μέτρων που βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό και δυσάρεστο είναι το γεγονός των προηγούμενων μηνών που έγινε γνωστό μέσω καταγγελίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία τόνιζε ότι η πολιτική ηγεσία μπλοκάρει τη χρηματοδότηση τέτοιων καίριων τομέων εκθέτοντας την χώρα μας ανεύθυνα στο θανατηφόρο ιό.
Βέβαια, όπως θα υποστηρίξουν κάποιοι, ας μην γινόμαστε προπετείς και αναιδείς κατηγορώντας τη ολοκληρωτικά, εφόσον παρατηρούμε ότι μία ανεπαρκής κυβέρνηση «εύλογα» θα το έθετε στην άκρη τη στιγμή που έχει να εστιάσει σε πιο «πολύπλοκα» και «σημαντικά» προβλήματα. Και εδώ τίθεται το αναπάντητο ερώτημα: είναι ζήτημα μόνο πολιτικό ή και ηθικό; Ας δικαιολογήσουμε όμως τη δική μας που έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες «ανάγκες» να καλύψει μέσα στην κρίση. Πως θα μπορούσε άλλωστε με την σημερινή οικονομική κατάσταση να μην επιχειρήσει τη διακοπή εξετάσεων και να μην διασφαλίσει στους οροθετικούς την χορήγηση φαρμάκων για καλύτερη διαβίωση; Θεωρείτε επίσης ότι θα ήταν εντελώς ικανή και «ευφυής» ώστε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα που πέρα από ζήτημα υγείας είναι άκρως κοινωνικό; Ας αναλογιστούμε τις διαστάσεις…
Αντιθέτως, φανταστείτε μεν ότι έχουμε τις κατάλληλες υποδομές και την απαραίτητη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από όλους τους σχετικούς φορείς και αναρωτηθείτε δε γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε τεστ για το HIV/AIDS; Μα φυσικά για προφυλάξουμε τον εαυτό μας έγκαιρα, αλλά και τους γύρω μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθει ο καθένας μας αν έχει μολυνθεί. Γίνεται δωρεάν σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας και είναι ανώνυμο. Υιοθετήστε λοιπόν το μότο: «Προφυλάξου. Μην κολλάς!».
Και όσο για εκείνους που είναι ήδη φορείς και δεν μπορούν να το διαχειριστούν, ο Συμβουλευτικός Σταθμός, η Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS και οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπάρχουν για να παρέχουν πληροφορίες ανώνυμα και εμπιστευτικά, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη συζητώντας για τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Γι’ αυτό τόλμησε… Μην «κολλάς»… έχεις την δυνατότητα να απευθυνθείς!
Ας μην ξεχνάμε συνεπώς ότι οι οροθετικοί είναι μέλη της κοινωνίας και ότι η μάστιγα αυτή της εποχής μας δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το φύλο, την ηλικία ή την σεξουαλική προτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοπό να μας υπενθυμίζουν τα ανωτέρω καθιερώντας την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Μήτση Θεοδώρα