Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης – Κύκλος Β’
Friedrich Naumann Foundation for Freedom
Σύλλογος Αποφοίτων Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης
Με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Έκφρασης Νέων
Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης
Κύκλος B’
“Η φιλελεύθερη ταυτότητα: το άτομο, η πολιτική και η οικονομία στην κοινωνία.”
Τα σεμινάρια
Τα “Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης” (Β’ κύκλος) συνιστούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από 4 crash courses, που εξετάζει τις φιλελεύθερες ιδέες και την επικαιρότητα τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Ο σκοπός των σεμιναρίων είναι διττός: αφενός προωθούν τον διάλογο για την ελευθερία, το Κράτος Δικαίου, την Οικονομία της Αγοράς, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. και αφετέρου προσφέρουν εκπαίδευση στους συμμετέχοντες με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιωματικών και ειδικά σχεδιασμένων συλλογικών ασκήσεων που καθιστούν την θεωρία εφαρμόσιμη κι αποτελεσματική.
Σε ποιούς απευθύνονται
Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και νέους επαγγελματίες (ωστόσο ενδέχεται να γίνουν δεκτοί και ορισμένοι προπτυχιακοί φοιτητές που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ομιλούν άπταιστα ελληνικά και αγγλικά. Ενθαρρύνονται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και κάτοικοι της περιφέρειας, είναι όμως υπεύθυνοι οι ίδιοι για τις μετακινήσεις τους από και πρός τον χώρο των σεμιναρίων.
Η δομή
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 τριήμερα: ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής (17.30-21.30), συνεχίζεται το Σάββατο (10:00-18:00) και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής (10:30-14:30). Θα γίνονται διαλείμματα για καφέ και γεύμα. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει εισηγήσεις από καθηγητές πανεπιστημίου ή εξειδικευμένους επαγγελματίες και συμβούλους, εκπαιδευτικές ασκήσεις in plenum ή σε ομάδες, πρακτική σε συγκεκριμένες θεματικές και παρουσιάσεις από τους σπουδαστές.
Ημερομηνία
Θεματική
Σεμινάριο Ι
Θεωρία: Εισαγωγή στις φιλελεύθερες σπουδές:
Ιστορία, περιεχόμενο, επκαιρότητα
Εργαστήριο: Η δόμηση του επιχειρήματος: ρητορική τέχνη και αντιλογία
4-5-6 Οκτωβρίου 2013
Σεμινάριο ΙΙ
Θεωρία: Το Κράτος Δικαίου: ο Νόμος, η διάκριση των εξουσιών και η Αρχή της Νομιμότητος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Εργαστήριο: Πολιτικό μάρκετιγκ Α’: στρατηγική
18-19-20 Οκτωβρίου 2013
Σεμινάριο ΙΙΙ
Θεωρία: Η Οικονομία της Αγοράς και η φιλοσοφία των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων
Εργαστήριο: Πολιτικό μάρκετιγκ Β’: επικοινωνία
1-2-3 Νοεμβρίου 2013
Σεμινάριο ΙV
Θεωρία: Η έννοια των ταυτοτήτων, του δικαιώματος, και του αυτοπροσδιορισμού
Εργαστήριο: Δεξιότητες ηγεσίας και ανάπτυξη ομάδας
(Leadership skills and team development)
15-16-17 Νοεμβρίου 2013
Εισηγητές
Αγτζίδης Βλάσης (PhD): Ιστορικός | Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1995
Καιρίδης Δημήτρης: Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσων | Πάντειο Πανεπιστήμιο
Παγουλάτος Γιώργος: Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας | Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τσακυράκης Σταύρος: Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου | Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χατζής Αριστείδης: Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου | Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εκπαιδευτές
Πολυχρονίδης Μανώλης: Eκπαιδευτής Ρητορικής Tέχνης, Πολιτικός Επιστήμονας
Φεύγας Βασίλης: Σύμβουλος στρατηγικής κι Επικοινωνίας
Κασσιμάτης Σπύρος: Φιλόλογος, Σύμβουλος επιχειρήσεων
Κόκωνας Δημήτριος: Εκπαιδευτής “Life coaching”
Τοποθεσία
Τα σεμινάρια θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Semiramis, στο Κεφαλάρι. Η πρόσβαση γίνεται (α) από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά και σύνδεση με την λεωφορειακή γραμμή 530 (στάση: 1η Άνω Κηφισιάς) είτε (β) μέσω λεωφορείων που διασχίζουν την Λ. Κηφισίας, (π.χ. Χ14 Σύνταγμα-Κηφισιά), στάση Πλ. Πλατάνου (“Τροχονόμος”). Η απόσταση μέχρι το ξενοδοχείο είναι 15 λεπτά [http://tiny.cc/8ke01w]
Aιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν (α) την αίτηση συμμετοχής στην οποία αιτιολογούν το ενδιαφέρον τους για την παρακολούθηση των σεμιναρίων (300 λέξεις), (β) ένα πλήρες βιογραφικό. Η αίτηση διατίθεται στην ιστοσελίδα pspaalumniassociation.weebly.com και στην Σελίδα των Σεμιναρίων στο Facebook: facebook.com/seminariapolitikisskepsisB.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση: athens@fnst.org (υπ’ όψιν κου Λιγνού) και θα γίνονται δεκτές στο διάστημα από 1η έως 20 Σεπτεμβρίου 2013. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2013.
Κόστος συμμετοχής
Το πρόγραμμα είναι στο μεγαλύτερο μέρος επιδοτούμενο από το φιλελεύθερο ίδρυμα Friedrich Naumann Foundation for Freedom, και το κόστος συμμετοχής για τους συμμετέχοντες είναι 100,00 EUR, το οποίο προκαταβάλλεται και δεν επιστρέφεται.
Το κόστος καλύπτει τις ακόλουθες παροχές:
• Συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις και τα εργαστήρια του σεμιναριακού κύκλου
• Απεριόριστη διάθεση καφέ, αφεψημάτων, χυμών και snack σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων
• Πλήρες γεύμα κάθε ημερα διδασκαλίας
• Ελεύθερη πρόσβαση στο γρήγορο wi-fi του ξενοδοχείου
• Ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων
• Τα συγγράματα που έχουν εκδοθεί από το ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία
• Ελεύθερη είσοδος κατά προτεραιότητα στα Liberal Cafes που διοργανώνει το ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία
• Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα της International Academy for Leadership για τους αριστούχους
• Πιστοποίηση συμμετοχής και απονομή διπλώματος
Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλου του κύκλου σεμιναρίων.
Οι διοργανωτές
Το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1958 είναι ο θεμελιωτής και κατεξοχήν εκφραστής των φιλελεύθερων πολιτικών ιδεών στην χώρα. Στόχο έχει την προώθηση των Αρχών της Ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του Κράτους Δικαίου και των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε όλους τους τομείς κοινωνικής έκφρασης, τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό. Ως Ίδρυμα, επιδιώκει τη συμβολή στη διαμόρφωση του μέλλοντος, αναπτύσσοντας έργο προς την εκπλήρωση καταστατικών επιδιώξεων του (όπως, π.χ. η αγωγή του πολίτη, η υποστήριξη των νέων και η παροχή χορηγιών προς αυτούς, η ακαδημαϊκή έρευνα και η πολιτική διαβούλευση στο πλαίσιο της ιστορίας και επιρροής του φιλελευθερισμού, η προώθηση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και της διεθνούς συνεργασίας, καθώς και του πολιτισμού).
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να αποτελέσει ένα δίκτυο ανάπτυξης κι επικοινωνίας μεταξύ των μελών του και να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται με αντικείμενο τις Πολιτικές Επιστήμες. Προωθεί την γνώση και την διδασκαλία της Πολιτικής Επιστήμης, επιδιώκει την παροχή βοηθημάτων και υποτροφιών στο σχετικό γνωστικό αντικείμενο κι εργάζεται για να διευρύνει τον ελεύθερο, αμερόληπτο, επιστημονικό και τεκμηριωτικό διάλογο για την πολιτική και την δημόσια διοίκηση, στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Έκφραση Νέων (ΕΕΝ) δημιουργήθηκε το 1998, στο πλαίσιο του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά να αναλάβει πρωτοβουλίες για το ευρωπαϊκό όραμα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός εντός της ΜΚΟ “Ευρωπαϊκή Έκφραση”, συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και είναι μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Νεολαίας.
Ξενοδοχείο Semiramis
Χαριλάου Τρικούπη 48
14562, Κηφισιά
Τηλ: 210 6284400
Επικοινωνία
Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία
Ομήρου 54, 106 72 Αθήνα.
Tηλ.: 210 3643223
Fax: 210 3646953
athens@fnst.org
Υπεύθυνοι προγράμματος: Γιώργος Λιγνός, Αθανάσιος Γραμμένος